PNE staat voor percutane needle elektrolyse, dat wil zeggen dat er door een, onder echo geplaatst dun naaldje, een stroompje wordt geleid.
Epte is een variant van PNE. De afkorting staat voor Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse. Deze therapieën kunnen gebruikt worden bij (chronische) peesontstekingen. Hierbij kun je denken aan een hielspoor, kniepees klachten (jumpers knee), tennisarm, schouderklachten, achillespees klachten.
Veelal wordt bij peesontstekingen of klachten naast fysiotherapie ook wel geïnjecteerd met ontstekingsremmers. Dit leidt niet altijd tot het gewenste resultaat, zeker bij meer chronische peesklachten helpt dit niet meer. In die gevallen kan PNE of EPTE een uitkomst brengen.
Beide therapieën kunnen gebruikt worden. Verschil zit in de behandel intensiteit en de duur.
Na de opleiding EPTE ben ik gevraagd door Enraf Nonius, wereldwijd een grote partij in medische apparatuur, om met 3 collega’s in Spanje kennis op te doen van PNE. We zijn bij twee onderzoekers in Madrid geweest die met hun onderzoek een specifiekere methode hebben ontwikkeld met betrekking tot regeneratie van beschadigd pees weefsel na een peesontsteking. In Nederland hebben we een nieuwe cursus PNE opgezet voor fysiotherapeuten en artsen met echo-kennis.
PNE en EPTE wordt toegepast vanuit onze praktijk Fysiolutions b.v.
Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de site van onze andere praktijk.