Osteopathie

Osteopathie is een therapie die zich, in mijn geval, naast de functie van de gewrichten, richt op de functie van de fascie en de organen in het lichaam.

Fasciale structuren zijn vliezen die we in ons hele lichaam tegenkomen. Bekend zijn natuurlijk de buikvliezen en de hersenvliezen, maar eigenlijk komen die in het hele lichaam voor. De vliezen zorgen voor het glijden van verschillende spierlagen over elkaar en ten opzichte van de huid en andere structuren.

Misschien kent u het van uw stukje vlees van de slager. Die ontvliest het vlees en wanneer u naar de doorsnede van een stukje vlees kijkt ziet u tussen de verschillende lagen witte lijnen lopen, de fascia.

De bewegelijkheid en de functie van de fasciae worden al zo’n 45 jaar onderzocht, met name in Italië is in de beginfase er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Ook in Nederland wordt, onder andere op de afdeling anatomie van het AMC met aandacht gekeken naar het verloop en de functie van de fascie.

Beperkingen in het verglijden kan stoornissen in het bewegen opleveren met als gevolg dat blessures of klachten kunnen ontstaan.

Osteopathie, volgens de methode de Bakker die ik gebruik, wijkt af van de gangbare osteopathie die in Nederland onderwezen wordt en is tegenwoordig een vervolgopleiding na de opleiding osteopathie.

Bij deze methode is de basis de embryonale ontwikkeling van een mens en op basis daarvan de klachten die kunnen ontstaan bij een verstoorde functie van organen en hun fasciale verbindingen.

Naast alle diepere theorie is het misschien goed te realiseren dat, zonder de kundige ingrepen van de medici tegenwoordig, in de natuur ons leven sterk afhangt van het goed functioneren van onze organen. Gaat er iets stuk dan is de kans op overleven slecht tot onmogelijk. Daarentegen kunnen we wel blijven leven als we een been, een arm moeten missen. Of bij een dwarslaesie van het ruggenmerg. Bewegen in slechter mogelijk maar levensvatbaar kunnen we blijven. Binnen het concept van de osteopathie denken we dan ook dat ons lichaam in de loop van onze evolutie verschillende oplossingen heeft gecreëerd om de orgaanfunctie zo optimaal mogelijk te houden, ook al gaat dat ten koste van de functie van de rug, bekken, schouders, heupen en andere delen van het bewegingsapparaat.

Vanuit de osteopathie denken we dan ook dat bij klachten aan rug of andere delen van het bewegingsapparaat het nuttig kan zijn een beoordeling te maken van de fasciale spanningen rond de organen en elders in het lichaam.

Osteopathie valt niet onder de voorwaarden van de aanvullende verzekering voor Fysiotherapie en manuele therapie en wordt uitsluitend toegepast in onze andere praktijk Therapie Taman b.v.

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar de site van onze andere praktijk.

Bezoek de website